Tuesday, May 24, 2022
HomeBedroom DesignTen social kitchen interiors with built-in seating nooks

Ten social kitchen interiors with built-in seating nooks


For our newest lookbook, we have rounded up ten kitchens that built-in seating – from window seats with backyard views to benches that double up as vinyl storage.

Dezeen’s lookbook sequence supplies curated visible inspiration from our picture archive. For extra inspiration see earlier lookbooks showcasing textured plaster partitions, sculptural staircases and basement conversions.


Reading nook in Birkedal by urlaubsarchitektur

Birkedal, Denmark, by Jan Henrik Jansen

On the Danish island of Møn, architect Jan Henrik Jansen designed a cluster of 9 cylindrical vacation properties coated in spruce logs within the hopes of bringing company nearer to their rural surroundings.

Right here, home windows seats are nestled into the curvature of every cabin whereas pebbles collected from a close-by seaside line the flooring.

Discover out extra about Birkedal ›


Seating nook in Grove Park by O'Sullivan Skoufoglou

Grove Park, England, by O’Sullivan Skoufoglou Architects

O’Sullivan Skoufoglou Architects added an enormous image window to the kitchen of this gardeners’ residence to offer assorted views of the greenery and the wild woodland exterior.

A snug seating nook is built-in into its deep-set body, completed in the identical pale ash veneer that panels the remainder of the inside.

Discover out extra about Grove Park ›


AR Residence, England, DeDraft

AR Residence, England, DeDraft

A concrete bench seat sits reverse the eating desk on this London residence, measuring simply excessive sufficient to retailer the proprietor’s assortment of vinyl data beneath.

Supplies all through the inside observe a muted pure palette, that includes large-format concrete tiles, uncovered Douglas fir roof joists and lacquered-pine window mullions.

Discover out extra about AR Residence ›


Reading nook in Sea Ranch by Malcolm Davis Architecture

Coastal Retreat, USA, by Malcolm Davis Structure

Plywood covers the double-height inside of this vacation residence, forming a seating nook with built-in shelving that connects the elevated kitchen to the dwelling house past.

Set in California’s Sea Ranch group, which is widely known as one of many greatest collections of modernist structure on America’s West Coast, the home was organized round views of the rugged shoreline.

Discover out extra about Coastal Retreat ›


Window seat inside Low Energy House designed by Architecture for London

Low Power Home, England, by Structure for London

Authentic Edwardian particulars together with structural masonry partitions and timber roof beams have been retained and uncovered on this renovation and extension challenge in London.

That is complemented by a home windows seat created from chunky limestone, which is positioned reverse a kitchen counter honed out of the identical materials to make cooking a extra social and communal expertise.

Discover out extra about Low Power Home ›


Reading nook in Flitch House by Oliver Chapman Architects

Flitch Home, Scotland, by Oliver Chapman Architects

Timber steps with an built-in bench seat lead as much as the kitchen and eating space on this backyard room extension, which Oliver Chapman Architects added to a nineteenth century, Arts and Crafts-style residence in Edinburgh.

To the precise of the steps, a settee and bookshelf assist to spherical off the studying nook with views over the Firth of Forth estuary.

Discover out extra about Flitch Home ›


Mo-tel House, England, by Office S&M 

Mo-tel Home, England, by Workplace S&M

A pink timber quantity formed to appear like a home works triple responsibility as a eating bench, seating nook and storage unit on this open-plan kitchen designed by Workplace S&M.

The inside brims with vibrant colors and recycled supplies, together with lampshades created from crushed bricks and toilet counters made from melted milk bottles and chopping boards.

Discover out extra about Mo-tel Home ›


Landaburu Borda by Jordi Hidalgo Tané

Landaburu Borda, Spain, by Jordi Hidalgo Tané

Spanish studio Jordi Hidalgo Tané nestled this underground home extension right into a hillside within the Navarra mountains in order to not disrupt its dramatic setting.

A deep concrete sill coated with potted crops runs alongside the size of the construction and doubles as a seating space for admiring the views.

Discover out extra about Landaburu Borda ›


Dollis Hill Avenue by Thomas-McBrien

Dollis Hill Avenue, England, by Thomas-McBrien

Thomas-McBrien inserted an oak-panelled quantity into this London home extension, which hides a utility room behind a secret door in addition to accomodating a small seating space with views over the backyard.

“The insertion of a deep seating alcove within the joinery presents a cushty, sheltered enclosure – an ideal place to learn and loosen up,” the studio defined.

Discover out extra about Dollis Hill Avenue ›


Reading nook in Victorian terraced house, England, Matthew Giles Architects

Victorian terraced home, England, Matthew Giles Architects

White oak joinery and assorted flooring ranges break up the open-plan floor flooring of this Victorian terraced home renovated by Matthew Giles Architects.

The homeowners now enter their sunken kitchen via a studying space with a built-in bookcase and a bench seat surrounded by railings.

Discover out extra about this terraced home ›

That is the most recent in our sequence of lookbooks offering curated visible inspiration from Dezeen’s picture archive. For extra inspiration see earlier lookbooks showcasing textured plaster partitions, sculptural staircases and basement conversions.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments