Tuesday, May 24, 2022
HomeBedroom DesignTen basement conversions that make use of subterranean house

Ten basement conversions that make use of subterranean house


Our newest lookbook options 10 houses the place basement conversions create further rooms and extra habitable house underground.

Basement conversions could be a sensible means of offering houses with further house. They’re typically present in UK townhouses the place flooring house is at a premium, resembling in Georgian, Victorian and Edwardian houses in London that have been typically constructed with basements to accommodate home employees.

Whereas their subterranean setting means these areas run the danger of changing into darkish, damp and ugly, sensible options resembling mild wells and excavations may help to convey mild into the house and switch them into helpful further dwelling areas.

On this lookbook, we have taken a better have a look at a spread of various basement conversions, together with basements that are actually host to swimming swimming pools, kitchen diners and even total residences.

That is the most recent in our lookbooks collection, which supplies visible inspiration from Dezeen’s archive. For extra inspiration see earlier lookbooks showcasing bedrooms with intelligent storage optionsinteriors that use mirrors to maximise house and compact bedrooms.


Casa Fernandez by Adamo-Faiden

Casa Fernandez, Argentina, by Adamo-Faiden

This Seventies townhouse in Buenos Aires was refurbished by native studio Adamo-Faiden to incorporate a big glazed enclosure on the rear. It extends to the house’s lowest degree, which was transformed into further dwelling house.

The basement is related to the house’s outside house by a gravelled patio that bridges the indoors and outside and kinds an inside extension of the backyard.

Discover out extra about Casa Fernandez ›


Powerscroft Road townhouse by Daytrip
Photograph is by Jake Curtis and Elliot Sheppard

Powerscroft Street townhouse, UK, by Daytrip

Earlier than a renovation that was accomplished by design studio Daytrip, the basement of this London townhouse was darkish, damp and “unloved”. The studio excavated the decrease degree of the house to boost the basement’s ceiling peak and added an open-plan kitchen-diner instead.

The inside partitions of the transformed basement have been painted white to match the partitions of the sunken backyard, so as to create continuity and visually lengthen the inside.

Discover out extra about Powerscroft Street townhouse ›


Caroline Place by Amin Taha Architects

Caroline Place, UK, by Amin Taha Architects

Amin Taha Architects prolonged the basement degree of this Fifties brick terraced house in London’s Bayswater neighbourhood, incorporating the house’s rugged concrete soffit throughout the design.

Previous to the renovation, the house’s format had been tailored and adjusted to reconfigure the unique flooring plan, which was knowledgeable by typical Edwardian houses.

Amin Taha Architects up to date the house to incorporate open-plan dwelling space framed by a lot of totally different supplies and finishes.

Discover out extra about Caroline Place ›


Rydon Street by Moxon Architects
Photograph is by Alexandria Corridor

Rydon Road, UK, by Moxon Architects

A rear basement extension was added to this Victorian townhouse in London, which was gutted and renovated by British structure studio Moxon Architects.

The studio created a full-width white inside that opens up onto a equally crisp-white sunken, split-level backyard. White concrete brick partitions and white resin flooring have been carried out throughout the decrease degree of the house to realize a clear, minimalist look.

Discover out extra about Rydon Road ›


House in Primrose Hill by Jamie Fobert
Photograph is by Jim Stephenson

Home in Primrose Hill, UK, by Jamie Fobert Architects

Travertine-lined partitions are host to a basement swimming pool, lit by a lightwell, that kinds a part of the two-floor concrete basement of a Primrose Hill house.

Jamie Fobert Architects maintained the north London house’s conventional Victorian exterior, however fully renovated the inside utilizing travertine, concrete and wooden to create an open plan modern inside. The studio added a further flooring to the basement, which now hosts the stone-lined swimming pool.

Discover out extra about Home in Primrose Hill ›


House H by KC Design Studio
Photograph is by Hey! Cheese

Home H, Taiwan, by KC Design Studio

A darkish and gloomy aesthetic was channelled by KC Design Studio when overhauling the previously uncared for basement of this house in Taipei.

The studio carved a number of openings into the ceiling of the basement to filter mild into the inside. One massive rectangular opening on the entrance of the house permits mild to funnel from the bottom flooring’s facade whereas additionally internet hosting a staircase, whereas an L-shaped opening on the rear was topped with gridded sheets to flow into air between the bottom and basement flooring.

Vegetation have been added under to create pops of color.

Discover out extra about Home H ›


Apartment Tibbaut by Raúl Sánchez
Photograph is by Jose Hevia

House Tibbaut, Spain, by Raúl Sánchez

Round pine partitions have been used to divide and zone rooms on this vaulted basement of a Barcelona house that was transformed right into a subterranean house.

Architect Raúl Sánchez fitted a stone and pine staircase on the entrance to the subterranean, 55-square metre house. Round laminated pine partitions weave between the vaults of the ceiling, whereas structural octagonal columns have been used to separate and type the dwelling areas and create a monumental look.

Discover out extra about House Tibbaut ›


Matryoshka House by Shift Architecture Urbanism
Photograph is by Noortje Knulst

Matryoshka Home, the Netherlands, by Shift Structure Urbanism

Previously a derelict four-storey residence, Matryoshka Home was overhauled by Shift Structure Urbanism after neighbours of the house have been troubled by its uncared for situation. The studio divided the house into two flats, considered one of which occupies the 2 decrease ranges.

Shift Structure Urbanism eliminated the rear partitions of the house and changed them with a full-height glazed wall that opens the basement degree dwelling areas onto the backyard.

It used industrial and uncooked supplies all through the renovation, incorporating concrete throughout the flooring and unstained wooden panels throughout the partitions and inserting steel-wrapped volumes.

Discover out extra about Matryoshka Home ›


Paulus Hook Residence by Fogarty Finger
Photograph is by Alexander Severin

Paulus Hook Residence, US, by Fogarty Finger

Positioned inside a defunct industrial constructing in New Jersey, this single-family house was transformed by New York studio Fogarty Finger.

The studio remodeled the house whereas preserving its unique character which beforehand housed a propellers workshop. It transformed the basement right into a vibrant and habitable house fitted with a tranquil pool that adjoins a small courtyard.

Discover out extra about Paulus Hook Residence ›


Mole House by Adjaye Associates
Photograph is by Ed Reeve

Mole Home, UK, by Adjaye Associates

This house in north London was as soon as owned by a retired civil engineer, who was dubbed the Mole Man by the press for digging a labyrinth of tunnels and burrows beneath it. It underwent an in depth renovation by Adjaye Associates.

The structure apply transformed the house right into a live-work house for artist Sue Webster, which included a double-height basement artist’s studio.

Discover out extra about Mole Home ›

That is the most recent in our collection of lookbooks offering curated visible inspiration from Dezeen’s picture archive. For extra inspiration see earlier lookbooks showcasing bedrooms with intelligent storage optionsinteriors that use mirrors to maximise house and compact bedrooms.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments