Monday, July 4, 2022
HomeBedroom DesignStewart-Schafer renovates modernist home in Connecticut woods

Stewart-Schafer renovates modernist home in Connecticut woods


The founders of Brooklyn studio Stewart-Schafer have renovated a modernist dwelling in Connecticut for themselves, utilizing a pure color palette to enhance the encircling woodland.

James Veal and Christine Stucker, co-principals of Stewart-Schafer, selected to overtake the modernist-style “architectural gem” for his or her household

Living room view facing fireplace
Stewart-Schafer principals James Veal and Christine Stucker added a private contact to a home in Easton

In-built 1984, the four-bedroom dwelling sits inside 18 acres of woodland within the city of Easton, a 62-mile (100-kilometre) commute from New York Metropolis.

“The bones of the home and property had been unbelievable,” Veal and Stucker instructed Dezeen. “You may inform the unique homeowners who had this home constructed put quite a lot of love into it, no element was spared.”

Hallway with modernist chairs leading to deck
The studio changed a few of the floor-to-ceiling home windows and doorways throughout renovation work

They’d been looking for a home in Connecticut for a 12 months, to no avail.

However once they discovered this 4,700-square-foot (437-square-metre) residence on Morehouse Highway it was “love at first sight” and so they put in a proposal nearly instantly after viewing.

Kitchen renovated with wood cabinetry
The kitchen was given an replace utilizing picket cabinetry

“Sadly the second homeowners didn’t keep it over time and there have been a number of issues that wanted to be mounted and changed,” they added.

An intensive renovation concerned updating the household room, kitchen, and powder room, and redesigning the interiors all through.

Family room with custom sofa
A big bed room was transformed right into a household room upstairs

A number of of the massive glass home windows and doorways had been changed, and the outside was reworked with new decking and planting after clearing the positioning of useless timber.

The couple additionally renovated a cabin within the woods on the property, to function a visitor home.

Upstairs corridor
Textures and hues had been chosen to enhance the unique structure

In each buildings, a mix of Japanese and Scandinavian decor was used to enhance the present picket flooring, ceilings and different joinery, so as to keep true to the unique designs.

Bedrooms and loos had been painted with earthy hues, whereas different rooms characteristic rugs, upholstery and bedding that proceed the identical palette.

Bedroom
Rugs and fabric proceed the pure color scheme within the bedrooms

“With all of the wooden and views of the property we knew that inside we would have liked to play on these natural colors,” stated the duo. “We used numerous textures all through the house to stability issues out.”

The principle home is break up over three flooring, with the vast majority of residing house positioned on the central degree.

Bedroom with dark-coloured walls
Clerestory home windows deliver mild into the upstairs bedrooms from a number of sides

A double-height formal front room and adjoining eating space have decks on both aspect and connect with the separate kitchen that options white tiling and wooden cabinetry.

The first bed room suite on the identical degree results in an indoor pool, which might be uncovered to the weather by totally sliding again a floor-to-ceiling glass wall.

Upstairs, a big bed room was transformed right into a household room with a custom-made modular couch.

“Initially it was simply an enormous open bed room with no actual sense of course or function,” stated Veal and Stucker. “By including a hearth and {custom} millwork alongside an outsized double sided couch this room serves so many functions.”

Bathroom with dark grey walls
Loos had been painted in darker hues

This room and two additional bedrooms on the highest degree have clerestory home windows that enable pure mild to enter from a number of sides.

The bottom degree accommodates a house workplace and a mechanical room. The entire flooring are linked by each inner stair flights with open risers and a black spiral staircase outdoors.

Outdoor deck with chairs
The mission concerned changing the out of doors decking and planting new foilage

Total, Stewart-Schafer aimed to imbue the just about 40-year-old home with up to date thrives that respect and have a good time the unique structure.

“We actually really feel like this home has been an amazing instance of how good design stands the take a look at of time,” the couple stated. “We really feel even in 30 extra years it’ll nonetheless be very related.”

Morehouse surrounded by woodland
In-built 1984, the home sits on 18 acres of woodland

There are various examples of modernist structure Southwest Connecticut – an prosperous space the place many New Yorkers have lengthy chosen to dwell inside simple attain of town, however with the advantages of rural environment.

Others which have been up to date up to now few years embody a Marcel Breuer dwelling expanded by Toshiko Mori and a mid-century residence renovated by Joel Sanders.

The pictures is by Alice Gao.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments