atelier oï and MOKA Architects collaborated on an area for the SBB workplaces embracing open house, pure gentle, and useful work areas in Bern, Switzerland.

The workplaces of the roughly 1,700 staff within the IT division of SBB have been beforehand distributed at numerous areas within the Bern space and at the moment are to be mixed in a single constructing.

The city planning state of affairs is characterised by the positioning of the buildings throughout the Wankdorf Metropolis grasp plan and the equally exactly outlined areas in between. Inside the given cubature, the “byte” undertaking suits in as a pure addition to the general ensemble of the Wankdorf Metropolis space.

On the skin, the constructing has an impartial architectural look. The ingredient façade with delicate floor-to-ceiling parts creates a reference to the prevailing buildings of the SBB with out competing with them or replicating them.

A differentiated design of the constructing responds to the totally different orientations. The association of the general public makes use of on the bottom flooring and the formation of an arcade main from the south-west nook to the primary entrance with a beneficiant, opening facade allows the “byte” undertaking to revitalize the general public house each on Wankdorf Allee and on Rosalina-Wenger Platz in the direction of and alongside the Gardistrasse.

The complete constructing has a modular construction, which can also be mirrored within the repetitive expression of the outer shell with the prefabricated facade parts. Entry is through the central, spacious entrance lobby that connects the east and west sides. In entrance of the practice station is the Espresso / Bakery. A major entry core with 4 elevators and a secondary core with 2 elevators are docked on to the lobby. Because of the location of those cores, the constructing could be simply divided into the required 1/3 and a pair of/3.

The core zone with the three vertical entry cores and riser shafts is designed to be as slim as attainable whereas complying with the static and constructing specs. A belt of assembly rooms and assembly cells, that are organized right here in a compact and well-connected method, wraps round this central, huge core. The room layer that can be utilized freely makes it attainable to arrange smaller assembly rooms, service factors, tea kitchens and work niches on this layer, which relieves the primary areas of built-in parts and considerably will increase the house effectivity and adaptability of the ground plan. Within the space of ​​the central major core, the core zone is stored free to be able to strengthen the spatial permeability within the transverse path.

Design: atelier oï and MOKA Architects
Pictures: Yassir Osman