Saturday, May 21, 2022
HomeKitchen DesignResidence a+e in El Born, Barcelona by El Fil Verd, Estudi d’Arquitectura

Residence a+e in El Born, Barcelona by El Fil Verd, Estudi d’Arquitectura


The living area that features load-bearing ceramic work walls and ceramic vaulted ceilings with wooden beams..

Architects: El Fil Verd Estudi d’Arquitectura + Antoni Millson, Ingredient Structure Urbanism
Pictures: Milena Villalba
Completion yr: 2020
Constructed Space: 105.00 m2
Location: El Born, Barcelona
Shopper: Non-public

Builder or individuals of curiosity within the undertaking
Furnishings and wooden carpentry: Fusteria Guitart s.l.
Iron furnishings: Vitraltech s.l.
Cotton fiber insulation: Geopannel s.a.

The Born district of Barcelona was the seat of a affluent artisan economic system throughout medieval instances and nonetheless preserves traces of that within the names of its streets: Assaonadors, Argenteria, Cotoners, Carders, Flassaders have been the trades carried out by the artisans of this neighborhood.

The city cloth on this a part of the town is especially made up of multi-family dwellings between celebration partitions. The construction is made from load-bearing ceramic work partitions and ceramic vaulted ceilings with picket beams.

The width of the flooring was decided by the size of the picket beams then obtainable in the marketplace, usually about 4 meters. The house that’s the object of the renovation is situated in a constructing from the mid-1800s and was inhabited throughout 1900 by a household of Mallorcan shoemakers.

One of many sons of this household grew to become a painter and obtained notable recognition within the Joan Miró circle. The house was remodeled into his portray workshop and warehouse for inventive supplies. Lots of the objects that he used to color have been restored and later used as ornament in the home.

Undertaking particulars
When the renovation was begun the house nonetheless maintained its authentic structure, divided into 12 small rooms, some with out home windows and destined for storage of supplies. The final situation of the construction and the finishes was extremely deteriorated, for the reason that house had been with out occupants for a decade.

An infiltration of water from the roof and termite harm to some beams made a serious renovation inevitable. The purchasers, a younger couple with a toddler, wished a brilliant and versatile house the place they might take pleasure in household and buddies. Our proposal chooses to separate the day space and the evening space, making the most of the lengthy and slender form of the unique flooring plan.

Thus, in an open house going through south, with home windows and views in direction of the sq., the lounge, eating room and kitchen are distributed, which receives mild and air flow from the central patio of the property. From the kitchen a sliding door results in probably the most personal space the place there are two bedrooms, a research and a dressing room.

One of many two dividing partitions has a pronounced inclination that’s resolved with the design of the customized furnishings (kitchen and bookcase) in order that it’s built-in with the remainder of the areas. The selection of supplies responds to standards of well being, simplicity and economic system.

A impartial and pure palette has been chosen, with the goal of enhancing the present construction and the brightness of the areas, a component of absolute relevance on this undertaking. Stable chestnut timber has been used for the brand new furnishings in the home and as a result of its resistance to wood-eating bugs.

The partitions and ceiling vaults have been painted with lime-based paint, which permits breathability and creates suggestive mild results. On the ground, a pearl gray micro cement emphasizes the impact of spaciousness and luminosity.

The kitchen island and different cupboards have been clad in pure black metal sheet. The unique stable Oregon pine doorways of the home have been restored and readapted to the brand new structure. For the ornament of the home, classic furnishings and authentic objects from the house have been used, as soon as restored.

Technical explanations (bioclimatic structure)
One of many necessities of this renovation was to profit from the present assets to enhance the beginning situations of the home. For that reason, passive methods have been used as a precedence to attain higher power efficiency.

Passive methods
The north-south orientation of the ground facilitates the adoption of passive power enchancment methods throughout the renovation. The association of the day areas within the sunniest a part of the home makes it attainable to profit from the income from photo voltaic contribution throughout the chilly months.

In the identical approach, the north orientation of the research and the main bedroom prevents daylight throughout the heat months. This identical orientation and the elongated and slender flooring plan favor pure cross air flow all year long.

As passive methods, the partitions and ceilings have been insulated with cotton fiber panels. The slab has additionally been remoted, making the most of the lightened panels mandatory for the construction. Throughout the heat months, curler venetian kind blinds hung in entrance of the openings forestall photo voltaic incidence whereas nonetheless permitting crossflow air flow with the home windows open.

On all balconies, an automated irrigation system presents the opportunity of creating small, high-density inexperienced areas. In summer time the vegetation filter the air that reaches the inside with a decrease temperature.

Energetic methods
A cold and warm underfloor heating system offers the best situations of consolation to the whole dwelling.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments