Saturday, May 21, 2022
HomeKitchen DesignPreserving a Historic Neighborhood, LaRue Architects Reimagines a 100+ Yr Previous Dwelling

Preserving a Historic Neighborhood, LaRue Architects Reimagines a 100+ Yr Previous Dwelling


The house exterior dusk highlighted the negative edge pool and floor-to-ceiling glass windows.

Architect: LaRue Architects 
Builder: Foursquare Builders
Inside Designer: Love County Design
Structural Engineer: Steinman Luevano Buildings, Loewen Home windows and Doorways
Panorama Architect: David Wilson Backyard Design
Photographer: Casey Dunn
Styling: Adam Fortner

Clarksville Residence: A historic dwelling pays homage to its Austin roots, by LaRue Architects
The householders bought their new dwelling within the historic and extremely fascinating Austin neighborhood. Inbuilt 1915, the home was among the many few remaining that had not been demolished because of its earlier proprietor – who had lived in the home for over half a century.

LaRue Architects hung out researching the house’s historical past and consulted with a historic restoration professional to assist inform their work.

The home is perched on a hill with one-of-a form views of the Texas State Capitol and the increasing Austin skyline – uniquely situated on the threshold between the glowing new downtown hi-rises and the historic material of one in every of Austin’s oldest and most storied neighborhoods.

LaRue and Foursquare Builders took nice time and care to carry on to the house’s historic character. The group got down to painstakingly restore and rebuild – as previous and new now seamlessly meld within the new 3,900 SF dwelling.

Course of
A easy materials palette was used: Boral siding mimics the unique, conventional exterior within the entrance whereas expansive glass, stucco, and steel panels had been used for a contemporary again exterior. Teak decking is used on the porches and the terrace as a unifying ingredient.

The painted blue soffit above the porch retains a connection to the neighborhood’s conventional roots and its historical past as one of many oldest post-Civil Conflict settlements west of the Mississippi.

“We thought it was vital to to not erase the historical past of Clarksville and given the house’s age we wished to convey its historical past and traditions that are the foundations of this Austin neighborhood,” says James LaRue, LaRue Architects.

The house sits on a steep hillside which introduced numerous challenges for the supposed work. The pier and beam home sat 9 ft off the bottom on the web site’s lowest level and the clay content material of the soil– whereas appropriate for pier and beam– added structural challenges for the renovation and addition, which included plans for a unfavorable edge pool and floor-to ceiling home windows.

With its hip roof and wrap-around porch, the reconstructed entrance façade stays appropriately in keeping with the model of the historic neighborhood. “On the avenue the house presents itself as an excellent neighbor in type, scale and materials, all up to date to remain true to the unique model.

Even contained in the entrance door, the speedy impression is one in every of a renovated conventional dwelling, scene within the wealthy shiplap paneling lining the entry corridor,” say’s LaRue.

Further historic particulars embody artwork rails within the shiplap entry corridor alongside reconstructed conventional home windows that reside with the unique aspect lights which body the brand new entry door. The deep blue of the entry opens to a contemporary mushy off-white of the trendy areas.

Doorways to a bed room and workplace (two of the house’s unique areas) flank the entry corridor however are fully hid within the partitions, streamlining the procession that strikes guests from the standard to trendy areas that seem unexpectedly on the finish of the lobby.

The renovation primarily turned the home sideways, opening the residing areas to the jap metropolis views which beforehand was solely seen from the a aspect porch. A touch of this orientation is obvious from the entrance, the place the metal body of the screened field that extends from the lounge may be seen extending onto the aspect porch.

“It marks the purpose of collision between the previous and new on the outside, an intersection that’s without delay startling and completely logical,” provides LaRue.

The properties important degree homes all of the bedrooms and customary residing areas with two units of stairs that connects to 2 new areas tucked below the home — the storage at one finish, and the brand new train room on the different.

The residing, eating and kitchen are an open house with floor-to-ceiling glass partitions that opens to the glowing infinity pool and terrace – one of many important focal factors of the house. A customized wine show shields the steps that leads from the kitchen to the storage.

The stairwell partitions are lined with laminated Life journal covers retrieved from the unique basement, celebrating the properties endurance and longstanding historical past.

3D Modeling
Architects James LaRue and affiliate Emily Haydon used three-dimensional architectural modeling to create a digital walk-through that allowed the householders to guage the precise views from every room by particular time of day.

Within the public areas, ten-foot tall and six-foot vast sliding doorways and four-foot transoms are accommodated by a structural system that obviates the necessity for giant headers with the soffit lifted to additional broaden the view, and a clerestory window wraps across the nook on the kitchen, introducing southern gentle into the house.

Loewen Home windows and Doorways, the producer of the timber body curtainwall, was a necessary collaborator in creating the operable wide-open glass frontage that easily merges inside and out of doors and allows the dazzling, uninterrupted view.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments