Monday, July 4, 2022
HomeBedroom DesignOmar Ghandi designs a "light-filled wooden cathedral" for Toronto restaurant

Omar Ghandi designs a “light-filled wooden cathedral” for Toronto restaurant


Canadian studio Omar Gandhi Architect has created a vaulted-wood inside inside a non-descript brick constructing for chef Matty Matheson’s restaurant in Toronto.

Prime Seafood Palace is positioned in West Queen West and was a collaborative effort between Omar Gandhi Architect (OGA) and the restaurant’s chef, Matheson, who has developed an web following.

OGA PSP Matheson exterior shot
OGA designed a restaurant within the West Queen West neighbourhood of Toronto

The area was imagined as “a light-filled wooden cathedral, lining an in any other case inconspicuous present brick-clad constructing that blends into the town’s city material,” the studio mentioned.

“I feel that every one of us introduced completely different concepts to the desk, however for our design workforce we needed the area to be a shock inside a reasonably unassuming new city constructing on a really busy road,” Omar Gandhi, principal of OGA, informed Dezeen.

Wooden vaulted ceiling
The restaurant has vaulted wood ceilings

The first entrance to the restaurant is separated from the road by a courtyard subsequent to the adjoining constructing. The facade of the constructing – an earlier brick constructing, just like many others in that space of Toronto – was painted white.

OGA positioned a vaulted wooden construction throughout the brick envelope in order that the principle eating room of the restaurant nests inside. So as to obtain this, the architects suspended the wood vault from the ceiling.

Booths and louvred windows
Pure leather-based was used for the upholstery

The principal aim was to create a “timeless area, freed from tendencies, with native, pure supplies that develop a patina and proceed to complement the restaurant over time,” mentioned OGA.

“Designing with wooden and light-weight was the place to begin for the design,” the studio added.

Detail shot of brass details
Brass detailing was used all through the principle eating room

The vaulted room hosts the principle eating room, the place the white maple louvres that make up the ceiling prolong over the home windows.

Right here, OGA upholstered the cubicles that line the area with pure leather-based, primarily based on ones utilized in Matheson’s grandfather’s restaurant on Prince Edward Island, the Blue Goose.

Above the area, a “wood-clad cloud” runs the size of the height of the vault and filters pure mild from a skylight within the roof of the outside envelope.

Bar with cantilever
The bar is roofed by a wood cover

Close to the servers’ station is an accessible restroom with concrete partitions, which has a double-height quantity that permits the area to be lit by a skylight above.

On this restroom, a customized concrete sink by Brandon Gore was solid within the form of Canada’s Lake Erie, with a brass marker indicating the placement of Matheson’s Ontario farm.

Open Kitchen
The wooden extends into the open kitchen

Extra louvres type the railing that separates the completely different sections of the principle eating room, which characteristic brass detailing and lamps.

A full bar lined by a cantilevered wooden cover stretches the size of the area, whereas a passage subsequent to the bar leads into a personal eating room.

On the finish of the bar is the elevated slope that results in an open idea kitchen.

The restaurant additionally has a secondary eating area within the backroom, which has barely completely different detailing – reminiscent of a wood-burning range and wood partitions – that makes it “harking back to Ontario’s cabin nation,” in keeping with the designers.

Back room
The backroom opens up onto the courtyard

This eating space additionally has glass doorways on one aspect that lead out into the courtyard.

All through the restaurant, OGA labored with Coolican & Firm to conceive customized furnishings each for the kitchen and the eating area. A standout characteristic was the inclusion of drawers within the cubicles that maintain the restaurant’s customized knife units.

Wooden drawers in the tables
The customized tables have drawers for steak knives

Omar Gandhi Architects is predicated in Novia Scotia. Different initiatives embody a dwelling close to Lake Ontario with a winding wooden staircase in addition to a cedar-clad dwelling in Halifax.

The images is by Adrian Ozimek and Doublespace. 


Mission credit:

Design workforce: Omar Gandhi, Stephanie Hosein, Jeff Walker, John Grey Thompson, Chad Jamieson, Lauren
McCrimmon, Kris MacDonald, Liam Thornewell
Restaurant workforce: Matty Matheson, Gary Quinto, Coulson Armstrong, and Our Home Hospitality Firm
Bodily mannequin: Mary Ma
Structural: Diomis Engineering
Mechanical & electrical: Spline Group
Code: LMDG Constructing Code Consultants Ltd.
Lighting controls & dimming: OneLX
Customized furnishings: Coolican & Firm
Millworker (main): Canara Woodworking Inc.
Extra millwork: CNC Cung Inc.
Customized concrete sinks: Brandon Gore (Laborious Items)
Customized sales space pendants: Harmony Customized Lighting
Customized signage: Filo Timo
Artwork: Darby Milbraith
Specialty paint end: Good-looking Painters
Uniforms: Rosa Rugosa
Contractor: Mazenga Constructing Group (main), Bootstrap Design/Construct
Producers/Suppliers: Moncer (engineered hardwood flooring), Baro Klaus (chosen furnishings & specialty lighting), Stone Tile (tile), KOL (fiber cement cladding), Vaughan Electrical Provide (lighting), Nella (gear), Stovemaster (brick fireplace), MBH (Metal/glass doorways), Sørensen Leather-based



RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments