Thursday, May 26, 2022
HomeBedroom DesignNorm Architects designs spa-like dental clinic modelled on artwork galleries

Norm Architects designs spa-like dental clinic modelled on artwork galleries


Heat oak and clean concrete are among the many supplies that Danish studio Norm Architects used to create the interiors for this Antwerp dental surgical procedure, which goals to defy conventional, extra medical designs.

The clinic, known as Dentology+, is unfold over a cavernous basement space and a ground-floor degree. Each have been clad in a impartial materials palette that was designed to evoke a way of calm.

Dental clinic
The dental clinic was designed to defy conventional medical interiors

The personal dental clinic’s basement is made up of a set of dusty gray corridors, which Copenhagen-based Norm Architects designed to make it look as if the rooms have been carved from a block of concrete.

These concrete volumes are interrupted solely by rigorously chosen minimal design parts reminiscent of geometric alcoves, pared-back black pendant lights and an earthy-hued round art work by Sara Martinsen.

Basement by Norm Architects
A cavernous basement space defines half the surgical procedure

A low-slung couch completed in a light-coloured textile additionally options within the basement, which was designed by Norm Architects’ longtime collaborator Keiji Ashizawa for Japanese model Ariake.

“The necessity to dwell and retreat to intimate nooks is a primary human requirement that we can not dismiss when shaping residing areas,” Norm Architects co-founder Jonas Bjerre-Poulsen informed Dezeen.

Circular artwork and sofa
Round art work by Sara Martinsen hangs above a low-slung couch

Dentology+’s higher degree was designed to be brighter and airier than its basement, whereas sustaining the clinic’s general impartial theme.

Cubes of sunshine oak create partitions and doorways which are interspersed with objects together with a pebble-like vase on a plinth, in an inside design that takes cues from the interiors of an artwork gallery.

Translucent curtains line the home windows of the working rooms.

The selection to design Dentology+’s inside utilizing supplies that is perhaps thought of uncommon for medical areas was made in an try to reinforce sufferers’ wellbeing, in keeping with architect Sofie Thorning.

“In some ways, we seemed extra to lovely spa resorts than traditional white dental clinics for inspiration,” she informed Dezeen.

Interior by Norm Architects
Working rooms exist inside gentle oak partitions

“Materials translucency and gentle, heat gentle paired with rigorously thought of, crafted supplies work to reshape the affected person expertise and notion,” she added. “The house is nothing like an extraordinary dental clinic.”

“What we encompass ourselves with merely has an excellent impression on our temper and behavior, which is why working with pure supplies in structure and design is a straightforward option to enrich our environment and improve our high quality of life,” added Bjerre-Poulsen.

Afteroom chairs
Afteroom chairs by Menuspace characteristic on the higher degree

Based in 2008, Norm Architects is a multidisciplinary design studio primarily based in Copenhagen. Different tasks by the observe that commemorate impartial and calming interiors embrace a minimal Chinese language tea parlour and a jewelry retailer in Copenhagen knowledgeable by modernist artists’ studios.

The pictures is by Jonas Bjerre-Poulsen.


Venture credit:

Architect & Associate: Sofie Thorning
Architect: Qing Ye
Consumer: Dentology+

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments