Monday, July 4, 2022
HomeBedroom DesignNeuronaLab reorganises Barcelona loft with blue stair storage unit

NeuronaLab reorganises Barcelona loft with blue stair storage unit


A big blue unit supplies further area and storage in a compact Barcelona house, which has been renovated by native structure studio NeuronaLab.

The renovation transforms Loft in Poblenou, a former studio loft, right into a two-bedroom house with a separate, devoted workspace.

Interior of Loft in Poblenou by Neuronalab
A blue unit divides the previous studio house

The proprietor purchased the flat 10 years in the past, when he was residing alone.

The area began to turn into cramped after his accomplice moved in they usually had a child. Issues turned even worse in the course of the pandemic, with the couple needing to make money working from home, and their son more and more needing extra space.

Kitchen in Loft in Poblenou by Neuronalab
A residing area and kitchen is created in entrance of the unit

“The household had no selection however to have all their objects in the course of the area; it was an actual mess,” stated NeuronaLab founder Ana Garcia.

“The problem was to make significantly better use of the quantity, in order that the brand new household wouldn’t have to vary properties as a consequence of lack of area and order,” she informed Dezeen.

Blue storage unit and space divider in Loft in Poblenou by Neuronalab
The unit creates storage and integrates a staircase

Garcia’s answer was to insert a big piece of furnishings that informally divides the area into totally different zones and supplies loads of storage.

She has additionally taken benefit of the loft’s excessive ceilings by putting in a brand new mezzanine flooring, which is accessed by way of a staircase constructed into the storage unit.

With these two interventions, plus the relocation of the previous lavatory, the house now has a very totally different structure.

Stairs in Loft in Poblenou by Neuronalab
A blue shade was chosen to distinction the wood floors

The area in entrance of the storage unit turns into an open-plan residing and eating area. A bed room and examine are situated behind, with the brand new lavatory sandwiched in between, whereas the mezzanine overhead creates a second bed room.

“4 areas are generated which can be comparable in measurement and interchangeable with one another,” stated Garcia.

“However, the mezzanine permits a sure dysfunction on the upper degree, which stays out of sight on a day-to-day foundation, such because the toys or the youngsters’s mattress.”

Mezzanine of Loft in Poblenou by Neuronalab
A mezzanine takes benefit of the excessive ceilings

Garcia developed two potential color schemes for the area, with the homeowners finally deciding on blue somewhat than pink.

An aquamarine shade was chosen for its pure distinction with the nice and cozy tones of the loft’s picket floorboards, which have been revived utilizing water-based varnishes.

Constructed from pressed, recycled cellulose panels, this unit serves varied totally different storage functions. It comprises the fridge-freezer and meals larder, it serves as a wardrobe and it creates room for utility gadgets akin to an ironing board.

The structure was fastidiously deliberate to make sure all the pieces had a spot.

“We made a listing of all the pieces that we needed to relocate within the proposed cupboards,” defined Garcia, “and we measured the approximate quantity of storage wanted.”

Mezzanine of Loft in Poblenou by Neuronalab
This area supplies certainly one of two bedrooms

Garcia was beforehand a founding director of Nook Architects, however just lately left the apply to launch her personal studio.

Nook is a specialist in creating space-saving options for small properties, with earlier examples together with a flat with a storage flooring and one with a mezzanine mattress deck.

Garcia continues this strategy, but in addition launched parts of psychology and neuroscience to her design course of. Her purpose is to create properties that do not simply work properly, but in addition promote wellbeing.

Kitchen in Loft in Poblenou by Neuronalab
A second bed room and examine slot in below the mezzanine

“At NeuronaLab, our preliminary questionnaires go far past the everyday briefing of a undertaking,” she defined. “We not solely ask in regards to the variety of bedrooms, however we delve right into a consumer’s routines, their life-style, their chronotype, in the event that they obtain company, in the event that they train at house and the way they want the area to reply to the brand new wants of the house workplace.”

“We additionally analyse the area from parameters past proportion or performance,” she continued.

“We go to the home at totally different instances of the day to watch the change within the gentle that enters via the double facade, we analyse the cross air flow, the smells and likewise the noise from the atmosphere.”

Bathroom in Loft in Poblenou by Neuronalab
A brand new lavatory is sandwiched between these two rooms

Right here, she believes the mixture of various lighting zones and heights extra comfortably enable totally different home actions to coexist.

“The upper top encourages frequent life and social relations with company, and the decrease top within the darkest space favours relaxation,” she added.

The selection of supplies helps this ambition. Garcia opted for breathable and moisture-absorbing merchandise – together with ceramic tiles by Matter Atelier – to enhance air high quality inside the house.

Pictures is by Marcela Grassi.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments