Wednesday, May 25, 2022
HomeModern House PlanMVRDV’s Valley twists and turns with pure stone and inexperienced balconies

MVRDV’s Valley twists and turns with pure stone and inexperienced balconies


In relation to designing buildings that appear like mountains, MVRDV is in a league of its personal. Which will sound like a spurious declare, however the Rotterdam-based agency recurrently injects a jolt of playful geology into its initiatives. Valley, a mixed-use advanced positioned in Amsterdam’s Zuidas enterprise district, takes this trope to an excessive.

The roughly 810,000-square-foot mission includes three tall peaks, sheer on their outer faces and craggily irregular on the obverse. The gridded curtain wall by Netherland-based fabrication firm Blitta gevelsystemen is completely flat and seamlessly built-in. The internal facade is extra advanced: Every ground has a unique contoured profile, which leads to expressive balconies and terraces. The towers sit on a shared podium, with the house in between recalling—you guessed it—a valley.

Aerial view of mixed-use complex under construction
The advanced underneath building, with uncovered constructing cores. (OSSIP VAN DUIVENBODE)

MVRDV NEXT, an in-house group of specialists that develops customized workflows and next-generation applied sciences, collaborated with Arup to element these rocky outcroppings—no straightforward feat. Geared up with a bespoke parametric device, they made as many as 45 design iterations over a interval of eight months earlier than touchdown on the ultimate “wild bond” stone patterning. The facade system includes 42,000, one-inch-thick tiles in six normal sizes. The workforce relied on know-how from KOLEN Keramiek en Natuursteen, an Eindhoven-based stone provider and fabricator, to find out the meeting.

The irregular patterning proved to be an aesthetically pleasing answer to the massing’s many contours and sharp angles. “At first, within the tender paperwork, we proposed a daily working bond brick sample, as a result of at that time we had solely drawn a partial pattern of the facade,” MVRDV director Gideon Maasland instructed AN. “Nonetheless, the 3D framework of the construction rendered such an strategy unpleasant on the nook seam. So we went from a repeating sample of roughly 31 inches by 16 inches to a mixture of sizes, with a most obtuse angle of 40 levels. The most important tiles are double the unique dimension, which generated a level of enthusiasm from the contractor’s facet.”

From a structural standpoint, the towers themselves are pretty easy; all three are centered on roughly 26-by-26-foot constructing cores that deal with most of every floorplate’s structural load. Nonetheless, a number of of the longer cantilevers required extra assist within the type of 26-by-16-foot metal frames bolted to metal anchors forged into the concrete balcony slabs.

Mixed-use complex under construction
The soffits of the contoured facade present shading. (COURTESY MVRDV)

The detailing of those slabs was one more problem. Maasland defined: “The terrace ground is just below seven inches above ground degree; even one-tenth of an inch greater or decrease would impression the waterproofing and permit for leakage. Moreover, the ceiling of every balcony is linked to the cantilevered beam, which, in flip, must be insulated and clad in pure stone. Combining all of those components collectively was essentially the most advanced difficulty of the mission.” The wrestle will repay when these areas start blooming with vegetation. (The general planting scheme was labored out by famed Dutch backyard designer Piet Oudolf.)

The mission’s geologic sensibility continues inside, with a grotto set beneath a skylight that’s additionally a reflecting pond. MVRDV’s stony formation is about to open later this yr.



RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments