Thursday, May 26, 2022
HomeBedroom DesignMaison Pour Dodo is a north London flat with a "spectrum of...

Maison Pour Dodo is a north London flat with a “spectrum of storage”


Studio Merlin has revamped a Stoke Newington flat for its founder, Josh Piddock, by incorporating an abundance of storage to type serene, clutter-free dwelling areas.

The mission’s nickname, Maison Pour Dodo – which loosely interprets from French to “home for sleep” – was impressed by Piddock’s need for a tidy, restful house that had little materials noise.

To realize this transient, Studio Merlin determined to put in a spread of storage all through the two-floor flat that might comfortably accommodate Piddock’s and his girlfriend’s belongings.

Living room of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
A tall bookshelf has been erected within the dwelling space

“The ‘spectrum of storage compression’ concept was taken from earlier work assessing museum collections the place some objects are in dense storage and others are on show and readily accessible,” defined Piddock, who based Studio Merlin in 2020.

“All of us filter and organise to some extent and the reply is extra cabinets and cabinets, however particularly repurposed for a home setting,” he added.

“The actual precept is of auditing one’s possessions to create a hierarchy between family articles that mirror their worth, favour and sensible wants every day.”

Kitchen of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
A gap seems by means of to the kitchen

One of many first rooms Studio Merlin tackled was the flat’s dwelling and eating space, the place a big floor-to-ceiling shelf has been erected to carry the inhabitants’ assortment of books and ornaments.

On the coronary heart of the house is a plump blue couch by Muuto, which instantly faces onto a wall the place the inhabitants will mission television exhibits and flicks. This answer was chosen as a substitute of a tv to keep away from the house turning into “dominated by shopper electronics”.

The room’s heat, plaster-coloured surfaces and pale Douglas fir floorboards are additionally meant so as to add to the calming atmosphere.

Kitchen of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
The cabinetry options smoke-blue cabinets fronts from Reform

A newly created opening seems by means of to the kitchen, the place there is a wall of deep-set IKEA cupboards with smokey blue door fronts from Danish model Reform.

Matching low-lying cupboards run alongside the opposite aspect of the room, topped by a concrete counter the place meals might be ready.

Within the nook of the kitchen, there’s additionally a small seating nook above that are a collection of open, pantry-style cabinets the place the proprietor can show jars of cooking elements.

Staircase of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
Blue paint types a pretend balustrade within the stairwell

A paint in the same shade of blue because the kitchen cabinetry has been utilized on the white partitions of the condo’s stairwell to type a pretend balustrade.

Stairs on the first-floor touchdown are fitted with what the studio describes as “out and in storage”, designed to carry day-to-day necessities that inhabitants have to seize earlier than heading out the door.

Storage inside Maison Pour Dodo by Studio Merlin
An arched cut-out results in the cat’s litter tray

The second-floor touchdown homes extra storage cabinets, certainly one of which has been punctuated with an arched cut-out by means of which Piddock’s cat can entry its litter tray.

There’s additionally a small research nook for working-from-home days, full with a desk and Douglas fir stool.

Bedroom of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
A small research nook gives a spot for inhabitants to take work calls

This second degree of the house accommodates the sleeping quarters. Within the principal bed room, built-in wardrobes assist to neatly conceal the inhabitants’ garments.

Douglas fir offcuts have additionally been utilized by the studio to trend customized curved bedside tables, the place books and different trinkets might be tucked away.

Bedroom of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
Constructed-in wardrobes conceal litter within the bed room

A part of the unique bed room was sectioned off to permit house for a bath within the adjoining lavatory, which options terrazzo-style flooring and gold-tone {hardware}.

Storage has been thought-about right here, too – above the bathroom is a collection of vainness cupboards which were made to sit down flush in opposition to the room’s darkish inexperienced partitions.

“The impact is a composed house the place every factor has a house; typically hid, densely packed and understated, others as satisfaction of place, fastidiously curated and simply bodily or visually accessible,” concluded Piddock.

Bathroom of Maison Pour Dodo by Studio Merlin
The toilet subtly incorporates extra storage

London’s fashionable Stoke Newington neighbourhood is host to various design-focused properties.

Others embrace Two and a Half Storey Home, which has an extension that is hidden from the road, and Gallery Home, which options an enormous storage wall the place the proprietor can show his private assortment of ceramics and glassware.

Pictures is by Richard Chivers.


Undertaking credit:

Architect and inside design: Studio Merlin
Engineer: Elliott Wooden
Foremost contractor: H High quality Development

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments