Wednesday, May 25, 2022
HomeKitchen DesignLouis-Hémon Home in Montréal, Canada by Issadesign

Louis-Hémon Home in Montréal, Canada by Issadesign


The lawn grass facade of a small brick house that highlighted the vast windows.

Consumer: Personal
Location: Louis-Hémon rd, Villeray Montréal, Qc, Canada 
Space: 2420 pi. ca. / 223 m. ca.  
Inside supplies: Marble impact quartz, brass, terrazzo, black walnut, engineering flooring.
Exterior supplies: Brick and metallic cladding.
Design: ISSADESIGN, design de l’environnement intégré
Lighting: EDP
Ceramic: Centura
Flooring: Craft
Photographer: David Boyer

Press Distribution: v2com
 
About Issadesign
ISSADESIGN is an environmental design company specializing within the fields of institutional, corporative, industrial, and residential design. Its areas of experience embody inventive session, inside planning and design, and structure.

ISSADESIGN takes its consumer’s expectations, wants, and wishes to coronary heart by creating timeless designs that respects the principals of sustainability. The designers consider they’ll contribute to a greener society, one step at a time.

Irrespective of the dimensions or funds of a venture, they combine easy and cheap ecological options to their ideas. The crew develops shut relationships with its shoppers by being obtainable and versatile to their wants. Respect for consumer wants and collaborator concepts contributes to the richness of ISSADESIGN’s tasks.

The consumer is on the coronary heart of the method in every venture, and the design crew submerges into their universe to create and develop the proper sync between their philosophy and their persona.

At ISSADESIGN, the designers stay for brand spanking new challenges, inventive options, and revolutionary applied sciences. Fixed curiosity pushes the crew to exceed consumer expectations by creating distinctive areas the place aesthetics and performance meet.

A small brick home situated on Louis-Hémon Avenue in Montreal just lately underwent a significant transformation. This residence had remained nearly unchanged since its building within the Nineteen Fifties.

This system consisted of making new residing areas which might be brilliant, nice, and extra tailored to a up to date life-style, whereas respecting the unique character of the residence.

Idea and methods

Happening within the coronary heart of Villeray, a energetic, family-oriented neighborhood on a human scale, it was clear to the company that it was essential to search out the volumetric stability between the present a part of the constructing and the architectural addition, whereas selling concord with the neighborhood.

Moreover, it was important to protect key components of the present structure such because the roof slopes, the dormer, and the characterful quantity of the dwelling. New ending supplies had been proposed to be able to infuse character and echo the brand new set up.

Along with these modifications, the attic, an unused and cramped area, has been eliminated. It’s via this decompartmentalization that the architectural potential took on its full which means.

“This gesture was in a position to carry out the standard of pure gentle and maximize the contribution of the home, whereas enhancing its character,” says Marie Eve Issa, founding designer of ISSADESIGN.

The primary change made to the unique rear façade was the mixing of extra beneficiant openings. The huge home windows and doorways observe the rhythm of the constructing’s typology. 

Furthermore, it’s via these modifications that the connection between the inside and exterior turns into an integral a part of the idea and bathes the area in additional gentle, thus offering the shared residing areas with a pleasing place to stay.

The addition is meant to be a contrasting architectural language between the 2 volumes. It was vital for the company to create an opposition in order that the entire varieties an entire uniting itself via the expression of contemporaneity.

“We suggest a particular addition by making a distance between the volumes to be able to set up a dialogue of architectural respect, making the present constructing breathe,” explains the company. “The target is to reinforce it.”

Contrasting in its simplicity, the brand new wing performs on the concept of thriller, for it’s inside the latter that personal areas are hidden.

Distribution of areas

Within the authentic structure, the rooms had been divided into a non-public space across the bedrooms, and a public space round the lounge. This configuration has been modernized and transposed into the brand new structure via the implementation of a quantity housing the social areas of the home, and personal areas, which happen inside the adjoining quantity, the addition. 

From the doorway, the household residing areas are open. The lounge, kitchen, and eating room have been grouped collectively to type a single giant front room on the coronary heart of the home and, by the identical token, to profit from the cathedral ceiling.

Being a chef, it was vital for the proprietor to have a central kitchen that will permit him to entertain. Wanting to share his culinary ardour together with his friends, the kitchen acts as a spot for demonstration and socialization.

The massive cupboard wall creates a theatrical look, drawing the attention into the kitchen with its imposing peak and distinctive particulars. The designers had been impressed by the big storage partitions of restaurant bars, which function central components and are signatures of festive locations.

To this impact, an ice bin is positioned on the island, permitting the proprietor to adapt the area to the receptions, whereas a wine cellar places their personal assortment inside attain. Behind the kitchen, the staircase connects the 2 pavilions, enjoying on the degrees.

The youngsters’s rooms and a household room are situated on the decrease degree. On the higher degree, overlooking the central residing area, is the master bedroom, consisting of a bed room and a full rest room. Positioned above the storage, the master bedroom comes with a entrance balcony, permitting its occupants to take pleasure in sunny mornings.

Materiality

Basic supplies equivalent to black walnut, marble impact quartz, brass, and terrazzo had been used on this venture to create a discourse with the unique architectural typology. Continuity of the fabric was achieved all through the areas to contribute to an impression of fluidity.

In a means, the essence of the venture lies within the enhancement of an structure that’s consistent with the instances, whereas responding to the present wants of a up to date household.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments