Saturday, May 28, 2022
HomeBedroom DesignHouse Caviar creates "liquid" Uzbekistan pavilion at Venice Artwork Biennale

House Caviar creates “liquid” Uzbekistan pavilion at Venice Artwork Biennale


Italian architectural analysis studio House Caviar has constructed Dixit Algorizmi: The Backyard of Data, an indoor backyard with reflective metal steps for the Uzbekistan pavilion at this yr’s Venice Artwork Biennale.

The set up on the Uzbekistan Nationwide Pavilion mirrors the interiors of the Quarta Tesa, an outdated shipbuilding warehouse on the Arsenale – one of many worldwide up to date artwork exhibition’s two most important websites.

A room that resembles an Islamic garden
Dixit Algorizmi: The Backyard of Data is the nation’s first pavilion on the Venice Artwork Biennale

The format of the 500-square-metre backyard is knowledgeable by the backyard on the Home of Knowledge, a tutorial centre in Ninth-century Baghdad the place medieval students, together with the famend Persian mathematician Muhammad al-Khwarizmi, studied.

Guests on the 59th Venice Artwork Biennale can stroll throughout the shiny ground of the set up and sit on shiny steps round what resemble conventional water basins.

A warehouse with reflective flooring and hanging plants
House Caviar drew on the types of historic Islamic gardens

“Gardens are essential within the custom of Islam and the Arabic custom in lots of elements of Central Asia,” stated Joseph Grima, co-founder of House Caviar.

“Whereas immediately we’re accustomed to considering of buildings and enclosed areas corresponding to analysis labs and universities because the house for the manufacturing of data, within the days of al-Khwarizmi, gardens have been sometimes the factors of encounters, of debate,” Grima informed Dezeen.

The Uzbekistan pavilion at the Venice Biennale
The pavilion is contained in the Venice Arsenale

House Caviar constructed the interiors of Uzbekistan’s first pavilion on the Biennale in Venice from pine wooden and sheets of stainless-steel, which Grima selected to create the phantasm of water.

The fabric alternative additionally signifies that when the set up is dismantled on the finish of the seven-month-long Biennale, the metal will be melted and turned again into metallic sheets as soon as once more.

Steps inside the Uzbekistan pavilion by Space Caviar
Chrome steel covers the ground

“Chrome steel was chosen to create the impact of strolling on water — one of many perceptions that you’ve when you find yourself contained in the pavilion is that you’re in a liquid panorama,” Grima defined.

“This was one of many results that we needed to realize with the pavilion, we needed to create a panorama that was sort of a miracle, that advised a dream greater than a literal backyard,” he added.

“We see it as a technologically augmented panorama in that sense.”

All through the Venice Artwork Biennale, the Uzbekistan pavilion will host a program of workshops and public occasions on the historical past of technological growth in artwork with digital artists corresponding to Andrés Reisinger.

Guests can even have the ability to hearken to Uzbek piano compositions in opposition to a backdrop of floral sculptures and hanging clouds of sea lavender by Berlin-based Studio Mary Lennox.

The interior of the Uzbekistan pavilion
The metal will probably be melted into sheets and reused when the pavilion is dismantled

“We tried to remodel our pavilion into an Islamic backyard in order that guests might sit by the water, hear to numerous sounds, odor the air and benefit from the botanic set up,” stated Gayane Umerova, government director of the artwork and tradition growth basis below the Ministry of Tradition of the Republic of Uzbekistan.

“The Islamic backyard is a spot of relaxation and reflection par excellence, it gives means for contemplation by sensory expertise – aromas, vegetation, water,” she informed Dezeen.

“Undulating waters and ambiguous traces along with vegetation and easy surfaces provide a meditative but up to date perspective to the inside of the pavilion, bringing collectively traditions and new applied sciences,” she continued.

Sea lavender hanging above reflective floor
Bunches of sea lavender grasp from the ceiling

Genoa-based House Caviar was based by Joseph Grima and Tamar Shafrir in 2013. The studio focuses on the intersection between design, expertise, crucial idea and the general public house.

Earlier tasks have included an algorithmic journalism machine that produces magazines on the fly and an exhibition at Biennale Interieur that explored how views on the house have modified over time.

Final yr Grima took half within the Dezeen 15 digital competition, the place he proposed a brand new sort of non-extractive structure that conserves the earth’s assets.

Images is by Gerda Studio.


Venture credit:
Curation: House Caviar and Sheida Ghomashchi
Commissioner: Gayane Umerova

Venice Artwork Biennale takes place from April 23 to November 27 in Venice. See Dezeen Occasions Information for up-to-date particulars of structure and design occasions around the globe.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments