Thursday, May 19, 2022
HomeKitchen DesignHome of Earth and Stone in Bengaluru, India by Studio Motley

Home of Earth and Stone in Bengaluru, India by Studio Motley


The front facade of the house in semi-open design.

Architects: STUDIO MOTLEY
Space: 4500 ft²
Yr: 2021
Images: Neelanjana Chitrabanu
Challenge Staff: Kajal Gupta, Anand Ok R, Megha Ok P.
Metropolis: Bengaluru
Nation: India

The consumer’s temporary was an uncommon one. Whereas on the one hand, they needed to host events and prolonged household gatherings, in addition they had it in thoughts to make use of it as a weekend getaway for simply the 4 of them, to expertise the outside, to farm, and join with one another.

As such, there have been to be no bedrooms in any respect, just some dwelling areas, opening out to one another and spilling out to the outside. There is only one house on the primary flooring, with sliding folding doorways, which might probably present some privateness when required.

So, our strategy was to create a comparatively small home however with giant semi-covered areas which might home the bigger gatherings. Because the dialogue concerning the constructing grew, the concept of the farm was elaborated, so we included an area for storage of the farm produce and in addition a cowshed, which is to accommodate 2 cows together with a caretaker’s lodging.

The thought right here was to make use of easy, conventional methods for development with all of the inherent advantages of passive methods to make sure comfy dwelling.

The essential premise for the farmhouse was that whereas we’re offering shelter, we’re nonetheless made conscious of the pure environment, local weather, and components. The home encourages this engagement with the outside with an elaborated threshold between the within and outside- a big verandah that wraps round the principle dwelling space.

The constructing has been positioned in the direction of the northern, and decrease, finish of a gently sloping web site. An open tank, which receives the stormwater runoff from the whole 2-acre web site, is positioned between the farm and the home, which is for use for the continuing intensive vegetation and landscaping.

The pure slopes and drainage patterns of the location have been retained and any extra rainwater is directed from the open tank into the close by bore effectively. The plan takes the type of two rectangular volumes, housing the principle dwelling areas and the service wing, that are staggered with respect to one another making a sequence of verandahs, entrances, and courts.

The partitions, constructed out of the excavated earth, have an inclined profile and are completed in pure mud plaster. The roof consists of wood trusses, made utilizing purple cedar, and handmade nation tiles with cement sheets for the ceiling. Gray oxide for the flooring and a strong wooden staircase and a brass railing full the palette of pure supplies.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments