Saturday, May 28, 2022
HomeKitchen DesignHome MV in Lochristi, Belgium by Wim Heylen

Home MV in Lochristi, Belgium by Wim Heylen


A house with extension at the rear facade with a ground floor volume in dark gray brick.

Structure: Wim Heylen
Location: Lochristi, Belgium
Yr: 2019 | 2021
Sq. meters: 78m² new
Supplies: Blackened wooden, aluminium window frames
Photograph’s: Wim Heylen

The undertaking considerations a bungalow from the Nineteen Fifties situated on a spacious plot with inexperienced character. Within the 00s, the home was prolonged on the rear facade with a floor ground quantity in darkish grey brick. The principle quantity additionally obtained a brand new cladding in white plaster with grey aluminum window frames.

The attribute cover across the gently sloping roof was retained as a visual reminder of the unique post-war villa that was hid within the stucco. A home with two faces was fashioned: a white abstraction of the previous on the entrance facade stands in stark distinction with the darkish stone no-nonsense structure on the rear facade.

Anno 2019 we had been approached by the shopper with the request to additional develop the home with an evening space; a bed room with sanitary services, in addition to some extra capabilities corresponding to a laundry room and a secondary entrance.

A 3rd quantity needed to reconcile the 2 components already current. It turned a seek for an applicable transition from entrance to again facade. Thus the brand new quantity, regardless of a uniform look, developed like a chameleon.

On the entrance facet, the prevailing cover performs a significant function. Its robust traces create a horizontal separation between previous and new. This gave the brand new aspect the looks of a black thriller field on prime of the prevailing roof. The black wooden contrasts with the stucco and brings texture to the palette of the facade.

On the rear facade, it blends tone on tone with the prevailing context. The wooden texture breaks with the horizontality of the half-brick bond. In distinction to the entrance facade, right here the visible separation is achieved vertically. The brand new part was given the looks of a slender lookout tower in response to the low expanse of the bungalow. Previous and new coexist comfortably.

On the facet elevation, the connection is made by a brand new window. This junction makes the transition by extending the prevailing cover as a sunscreen above the opening. The pure stone plinth is in flip prolonged as a base for the brand new extension.

The extension was inserted as a cornerstone that completes the prevailing plan. The brand new facet façade bends in direction of the rear façade, giving technique to the driveway of the prevailing carport deeper within the plot. The sloping line of this echoes the unique entrance facade. The curvature additionally refers to a remnant of the curved hearth quantity within the coronary heart of the unique home.

A view of the inexperienced environment was an indispensable function for the bed room. On the facet wall, aluminum louvres present the required shade and privateness from the road facet. A glazed metal inside door creates a deep view via the evening corridor to the yard.

This nook window permits pure mild to penetrate deep into the house via the stairwell. It additionally gives a steady visible reference to the atmosphere via the circulation.

The toilet varieties an intimate cocoon. Right here the partitions embrace the bathe space. A skylight gives plentiful daylight whereas sustaining privateness. On the bottom ground, solely the staircase and a wall of cabinets function space-separating components. The staircase quantity conceals a bathroom space, whereas the wall of cabinets doubles as a wardrobe closet on the again door and as a linen cabinet within the laundry room.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments