Saturday, May 21, 2022
HomeKitchen DesignHome CW in Nazareth, Belgium by Wim Heylen

Home CW in Nazareth, Belgium by Wim Heylen


The full front view of a horizontal designed house that highlight the wide lawn area.

Structure: Wim Heylen
Location: Nazareth, Belgium
12 months: 2012 | 2015
Space: 268m² + cellar 50m²
Supplies: Brick, Concrete, Wooden, Aluminium, Glass
Picture credit: Stijn Bollaert

This single-family home is positioned in Nazareth, a municipality within the Belgian province of East Flanders. It’s located in a avenue with a wide range of housing typologies close by a giant pure pond. The location has a terrific depth working from the permitted constructing zone as much as an space of timber and dense vegetation within the again.

The principle concept behind this mission was to present the house owners an optimum view on these timber and benefiting from the orientation to fill the home with pure mild in accordance the wants of the totally different areas.

The selection was made to not compete with the opposite typologies and architectural types of the neighbouring buildings, however to create a discrete one story home referring to a former demolished building constructed on the plot.

The floorplan of the bungalow follows the lateral plot boundaries and thereby step by step opens in the direction of the again. This manner the view to the backyard and timber is maximized.

The dwelling areas are perpendicular to the west-boundary with openings catching the night solar, whereas the sleeping areas are perpendicular to the east-boundary letting the morning mild in. The juxtaposition of those totally different angles are resolved in three essential locations of the home.

First a patio on the coronary heart of the home brings mild to the extra closed components. It visually connects the doorway, house workplace house and evening corridor. They’re developed across the patio responding to their want of intimacy.

Because of its irregular kind the solar displays in several instructions illuminating the adjoining rooms. As a bonus; the round pathway across the patio invitations kids to countless video games of tag.

Secondly a triangular quantity between the dwelling space and master suite doubles as hearth on one aspect, and a dressing cabinet on the opposite aspect. The form interprets to the type of the chimney above it.

Finally one other triangular kind is one manufactured from air: a skylight opening within the carport marks the entrance door On the entrance guests already see a look of the tree tops via it.

The again facade folds out in the direction of the backyard with a concrete awning, terrace and a pond. These components make, as part of the structure, the transition between inside and out of doors. The totally different traces of the plan create the awning in order that it casts essentially the most shade when the solar is at its highest.

On the crossing level the façade bends, turning the home windows of dwelling space and master suite away from one another. This manner they will each profit the identical view with out compromising their mutual privateness. The pond and aluminium blinds of the master suite window improve this.

Regardless of of its dimension, the home makes a modest look from the road view. Seen from the again the bungalow evokes the ambiance of a trip home from instances passed by, with its cover, chimney and even a spot to stack the woodblocks for the hearth.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments