Monday, May 23, 2022
HomeKitchen DesignHome AC in Ghent, Belgium by Wim Heylen in collaboration with Pieter...

Home AC in Ghent, Belgium by Wim Heylen in collaboration with Pieter Coelis


The front façade of the house with high topped with a saddle roof, bricks and glass wall.

Structure: Wim Heylen in collaboration with Pieter Coelis
Location: Ghent, Belgium
12 months: 2016 | 2019
Sq. meters: 400m² home + observe, incl. basement
Supplies: Brickwork, Anodized Aluminium cladding, glass
Photograph’s: Wim Heylen

The nineteenth century mansion is situated at a busy junction on the ringway of Ghent. On the road facet, the home has a large façade of three storeys excessive topped with a saddle roof. On the primary ground, a curved bay window provides an unobstructed view over the water.

On the backyard facet, the primary quantity connects with a stately excessive extension. This homes the unique wood staircase that gracefully results in the primary ground. In the midst of time, numerous extensions of visibly inferior high quality have been constructed round this stairwell.

The consumer wished to recapture the unique character of the home and to revive its worthwhile current parts. The steps, fireplaces, doorways and parquet have been preserved and recuperated. The later additions have been technically problematic and needed to be eliminated.

The principle quantity, together with the unique stairwell, turned the premise for a brand new extension. On this method, the home might once more present ample area for a residential program and a observe with a recording and photostudio.

The architects selected to withdraw the dwelling areas from the bottom ground. The observe rooms have been accommodated right here. This created a wholesome separation between work and personal life. The excessive rooms on the primary ground additionally obtain extra pure daylight. On the road facet, the kitchen provides a view on the water over the total width of the façade, with none privateness points, and is elevated above the site visitors.

Nevertheless, this was solely doable on the situation that the dwelling areas on the rear facet might open immediately onto their very own outside area. The connection to town backyard at floor degree was made through a terrace. By sustaining a excessive wall in the course of the demolition works, privateness might be preserved on the facet of the outside stairs.

For this identical function a inexperienced zone was constructed on the opposite facet. The vegetation additionally creates a nice visible transition from the inside to the backyard. The terrace kinds the roof of the “backyard room” on the bottom ground.

This supplies a view from the doorway and staircase in the direction of the backyard, and might be closed off as a gathering room. By the use of the excessive sliding window, it can be remodeled into a cover for the backyard.

The present quantity on the primary ground was additionally expanded. The brand new half makes the transition between the excessive quantity of the staircase and the decrease extension of the adjoining home. By realising this in levels, a skylight is created throughout the depth of the extension. The window captures the final night solar and displays the sunshine additional into the dwelling area.

The brand new parts (the skylight, the inexperienced zone, the terrace and the surface staircase) end in a brand new extension on the rear façade that regularly makes the transition from the tower quantity of the staircase to the backyard. This cascade of volumes was conceived as a composition of frameworks and executed in anodised darkish brown aluminum. Its abstraction supplies a transparent distinction with the present supplies.

The entrance façade and inside of the genuine elements have largely been preserved. Additional changes to the layouts have been realized by inside woodworks. Solely the roof was given a cut-out to permit ample daylight to enter via a roof terrace and to open the area to the panoramic view.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments