Friday, July 1, 2022
HomeBedroom DesignGentle and Air updates Monetary District condominium with open ground plan

Gentle and Air updates Monetary District condominium with open ground plan


Brooklyn studio Gentle and Air has renovated a loft in New York Metropolis’s monetary district by eradicating partitions to create an open, inviting house.

Occupying the twelfth storey of a transformed industrial constructing in one in every of Manhattan’s historic neighbourhoods, the condominium has beneficiant home windows and ground space, however beforehand made poor use of those qualities and felt cramped.

Light and Air apartment
The condominium occupies the twelfth storey of a Manhattan constructing

“The present circumstances stifled the unit’s entry to gentle and air,” mentioned the design group. The homeowners tapped Shane Neufeld, of  Brooklyn-based Gentle and Air Studio, to rethink the house.

“The house featured a low-hanging storage loft that hovered over the entry and a sprawling closet that loudly commanded the middle of the house, disrupting any potential for significant visible connections,” mentioned Neufeld.

Open floor plan
It was up to date to have an open ground plan

“Our purpose was to take care of the performance of the storage loft whereas making a extra beneficiant entry and rethinking the programming and materiality of the condominium in its entirety,” the designer added.

The group eliminated lots of the condominium’s inside partitions and lowered the footprint of the overhead storage loft to permit taller ceilings. Inside the reconfigured welcome space, customized closets, shelving, and a sculptural wood bench present loads of storage, some behind a slatted wood wall.

Light and Air apartment
A minimal materials palette was used all through

Gentle and Air additionally up to date the flooring on this space, marking the transition between the concrete of the constructing’s corridors and the condominium’s hardwood. The polished concrete can also be discovered within the kitchen and loo.

Inside the 1,200 square-foot (111-square-metre) condominium, Gentle and Air partitioned the house utilizing open shelving, permitting some views to remain open between the lounge and bed room.

Custom desks
Customized desks have been constructed into the house

“Our technique took the form of an open ground plan with minimal partitions and lowering the present materials complexity by way of a extra easy method,” mentioned Neufeld.

The residing and eating room is positioned within the nook of the unit and has home windows going through in two totally different instructions.

“Two exterior partitions with a number of southeast and southwest exposures permit for important pure gentle and spectacular views of decrease Manhattan,” mentioned Neufeld.

These areas have been related to the kitchen, which remained in the identical location, however was up to date with matching cabinetry, new home equipment, and a further sink that gives extra performance.

All through the condominium, the designers employed a minimal palette. The partitions don’t have any base moulding, there’s flush cabinetry, and customized, built-in desks.

Light and Air apartment
Wooden takes centre stage within the undertaking

“As one strikes in and across the totally different parts (some floating effortlessly off the bottom), its useful selection and formal character change into extra readily obvious,” Neufeld concluded.

Gentle and Air studio, often known as L/AND/A, was based in 2017. The agency additionally designed a townhouse in Brooklyn, with a skylight illuminating a central staircase.

Different New York Metropolis condominium renovations embody a “minimal however heat” condominium that was designed by Selma Akkari and Rawan Muqaddas, and a loft on Broadway that native studio Worrell Yeung reconfigured to satisfy the wants of a rising household.

The images is by Kevin Kunstadt.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments