Saturday, May 21, 2022
HomeKitchen DesignCa L’Agata in Barcelona, Spain by El Fil Verd, Estudi d’Arquitectura

Ca L’Agata in Barcelona, Spain by El Fil Verd, Estudi d’Arquitectura


A front facade of the house from the garden view with outdoor living space.

Architect: Elisabetta Quarta Colosso
Structure Studio: El Fil Verd estudi d’arquitectura
Photographer: Milena Villalba
12 months: 2020
Space: 342 m2 home + 130 m2 backyard
Vitality class: A (12,00 KWh/m2 yr)
Web site: Barcelona
Shopper: Personal

Extra credit 
Builder: Alfibiocons s.l. 
Design furnishings: Nolek Design 
Artwork work: Nelo Vinuesa 

Consultants
Engineer: Bernuz-Fernández Arquitectes s.l.
Constructing companies: Tema s.l.
Blower door: Toni Gassó
Lighting design: Toni Canals
Geobiology: Espacios con Vida

The constructing object of this rehabilitation is a single-family home between social gathering partitions in-built Barcelona in 1942. Within the city material of the neighbourhood, typologies from the early 1900s and new buildings coexist. This buildings web site is positioned in a block that preserves intact the unique typology of single-family homes between social gathering partitions with an hooked up non-public backyard behind.

Oriented alongside a ne-so axis, it consists of a two-storey constructing with a roof terrace and a single storey pavilion on the backside of the backyard. The shoppers wished to attain adjustments within the distribution, thermal-acoustic consolation and power effectivity whereas sustaining very excessive requirements of high quality.

From the start we had been clear that an integrative and bioclimatic design, with the usage of top quality pure supplies and the adoption of power effectivity methods would lead us to the anticipated outcomes.

Mission particulars
The principle constructing is made up of baked clay brick load-bearing partitions and baked clay brick vaults. Earlier than continuing with the brand new distribution, the flooring and a part of the foundations had been strengthened. Within the pavilion the wood beams, badly affected by wooden borer, have been changed. One other crucial level to unravel was the presence of capillarity humidity that affected all the bottom flooring partitions and the foundations.

The answer adopted has been a number of: a bodily minimize on the base of the partitions, waterproofing and drainage of the inspiration and a ventilated chamber within the social gathering partitions. A ventilated slab has additionally been executed to offer good insulation and air flow at floor stage.

The brand new distribution is born from the calls for of the shoppers mixed with a bioclimatic adaptation of the pre-existing ones. In the home the principle rooms are organized in the direction of the southern façade to take care of a visible reference to the backyard and the water supply.

The roof is landscaped and turns right into a solarium. The pavilion turns into a library and research because of its north orientation and a pre-existing overhead skylight. The prevailing courtyard is reworked into an “city forest” that interacts bioclimatically with the buildings.

The buildings are constructively tailored to attain most power effectivity. The envelope of the 2 volumes is totally insulated to take care of a continuously snug temperature all year long. The supplies used within the venture are pure, of top quality, breathable and with out added poisonous substances.

This selection responds to aesthetic and well being standards. From the aesthetic perspective, heat tones are favoured they usually recall the character of a forest: uncovered cork,
terracotta, pure wooden, corten metal. The home and the backyard work as a symbiotic unit. When it rains the “pores and skin” of the home will get moist and darkens identical to the bark of the timber within the backyard.

Deciduous timber are planted to preserve the reference to the passing of the seasons. The bottom is modulated in dunes and trails that mean you can stroll barefoot by a small portion of forest.

Along with utilizing biocompatible supplies with low environmental influence, electrical and telecommunications installations are designed and monitored in order to not trigger interference with human biology. With this goal in thoughts, a geo-biological research of the terrain and buildings was carried out and measurements had been adopted such because the shielding of affected areas or earthing all of the metallic structural components.

The custom-made furnishings with woods comparable to oak, linden and walnut is superficially handled with pure oils and waxes. The inside modules of the cupboards are fabricated from pine plywood to keep away from the usage of melanins. The principle staircase of the home is restored and partly rebuilt, readapting the unique railing.

Through the web site works the environmental influence of waste was minimised, separating it by materials and recycling them when attainable. The cork stays, the principle protagonist of this venture, have been minimize up and decreased into granules to be reused once more as insulating fillers.

Technical explanations (bioclimatic and vegetal structure)

The target of this venture was to attain extremely environment friendly buildings with millimetrical management of inner consolation situations. To attain this outcome, passive and lively methods have been utilized in equal measure, to attain a remaining ensuing consumption of 12.00 KWh / m2 per yr.

Passive methods
All the enclosure is insulated with thermo-treated cork panels. In social gathering partitions and on the road façade, with heritage safety, the insulation is positioned as an inside cladding, later plastered and completed with silicate-based paints to protect breathability. On the inner facade to the backyard, the cork is positioned on the skin, because the seen end.

On the bottom flooring beneath the slab, a chamber with igloos ventilates because of the temperature differential between the facades and prevents attainable humidity issues. Above the igloos, a vapour barrier and 20 cm of thermal insulation minimize off any attainable transmission of thermal flux between the bottom and the home. On the flat roof of the primary flooring, 18 cm of thermo-treated cork panels act as thermal insulation.

All of the carpentry is renewed by putting chestnut wooden home windows completed with ecological varnish. To take full benefit of photo voltaic radiation, the glazing is modulated by putting the lowemission layer in accordance with the orientation of every façade. Within the execution of all the development particulars, air infiltrations are prevented in accordance with the Blower Door rules, deliberate from the start of the work.

The “city forest” is conceived as an integral a part of the venture. Deciduous timber permit photo voltaic radiation to enter inside in winter and in summer time they act as a photo voltaic filter, shading and defending the façade and openings.

The fountain in entrance of the pavilion works along with the backyard: right here rainwater is collected and oxygenated in a big underground tank after which reused for irrigation. In summer time the presence of water reduces the temperature and favours pure air flow all through the bottom flooring.

Energetic methods
All flooring are outfitted with underfloor heating and cooling, powered by a high-efficiency warmth pump. The 2 buildings are outfitted with dehumidifiers for air therapy and with warmth restoration models. The system is monitored and controlled by an digital automation system. The lighting makes use of LED know-how.

The tip results of these interventions is a up to date residence that honours its origins and stays related with them, providing its occupants very excessive ranges of consolation and fixed integration with pure components.

The virtually complete absence of unstable natural compounds, the management of air high quality and indoor humidity and the management of electrical and electromagnetic fields collectively assure optimum well being situations. From the perspective of power effectivity, the preliminary power class G has been reworked into a category A that sees power prices and the influence on the atmosphere decreased to a minimal.

Lastly, the each day view of the small city deciduous forest retains alive the connection of 1’s senses with the immutable rhythms of nature. An try to heal the soul from the alterations Brought on by the frenetic city each day life.



RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments