brandherm + krumrey inside structure mixed industrial components with trendy finishes to finish the Birkenstock Group headquarters in Cologne, Germany.

How can open assembly and office areas for contemporary types of work be built-in right into a historic harbour warehouse? This was the thrilling activity dealing with brandherm + krumrey when designing the headquarters of the Birkenstock Group in Cologne. Areas for office work, conferences and coworking together with a lounge, café and showroom had been to be accommodated in a former customs and warehouse courting from 1898.

The elongated constructing in Cologne’s Rheinauhafen was initially used to retailer oils, fat and petroleum. Right this moment, the imposing constructing is a part of the ensemble comprising restored heritage buildings and trendy structure such because the well-known Kranhäuser (‘crane homes’) that characterise the outdated harbour space within the cathedral metropolis.

Inside the framework of the historic warehouse halls, brandherm + krumrey developed a personalized inside design for Birkenstock’s numerous necessities. The headquarters of the worldwide trend model within the Rheinauhafen quarter offers over 2,000 sq. metres of open-plan office house for artistic work. Round 150 fixed and flexible workstations are distributed over the bottom floor and the 4 higher ranges. As a substitute of open-plan offices, particular person areas had been created to cater to totally different wants.

Significantly spectacular are the ground-level Halls 11 and 12, for which brandherm + krumrey designed a contemporary working atmosphere with a showroom. A historic cross vault and spherical columns made from bolstered concrete characterise the evocative atmosphere of Corridor 11. Right here, glazed and closed cubicles accommodate features for particular person and crew work or conferences, in order that the spacious impression of the room is maintained. Loosely organized show furnishings is moreover used as space for storing for office functions and as plant cabinets.

Showroom areas for the world-famous footwear had been additionally created within the neighbouring Corridor 12 and mixed with office features. New Work tables specifically designed for the undertaking full the ensemble of high-quality furnishings and thoroughly chosen supplies. The centrepiece of the inside design are two round, open assembly zones with seating preparations and upholstered furnishings that invite relaxed trade in a particular ambiance.

Design: brandherm + krumrey inside structure
Images: Joachim Grothus