Monday, May 23, 2022
HomeKitchen Design077 Residence in Czech Republic by Lenka Míková Architekti

077 Residence in Czech Republic by Lenka Míková Architekti


The living area with large windows along the street facade, providing a relaxed feeling with soft edges and hues..

Studio: Lenka Míková architekti
Writer: Lenka Míková, principal architect
Social media: @lenkamikovaarchitekti 
Co-author: Martin Surovec
Mission location: Previous City of Prague
Mission nation: Czech Republic
Completion yr: 2021
Usable Ground Space: 254 m²
Photographer: BoysPlayNice

Collaborator
Customized made lighting designer and producer: Studio Dechem
Foremost provider of the development half: GigaLine
Foremost provider of interor half: EXX, Flexwood
Provider of typical lighting: Bulb

About Studio
Lenka Míková began her personal follow in 2014 after years of accumulating skilled expertise by working and learning in Prague and Paris. Her studio Lenka Míková architects based mostly in Prague has grown since then right into a quite a few group based mostly in addition to the size and scope of their initiatives.

The primary matters are primarily reconstructions linked with interiors for each non-public and business use, residential initiatives of assorted varieties and in addition exhibition installations.

All duties are approached with excessive attentiveness and empathy not solely to the shoppers wishes and desires, but in addition to the given place and its context. The studio’s work has been acknowledged by native and worldwide media and by a number of awards.

Lenka Mikova Architekti Portrait Llenka and Martin Boysplaynice.

The beneficiant area requested for a beneficiant strategy. The house is situated within the Previous City of Prague and with its 250 sqm extends on a full ground of a refurbished residential constructing from late 1920’s. The structure of the constructing suggests a stylistic shift from artwork deco to early functionalism, which grew to become the inspiration for our inside idea.

It’s based mostly on timeless supplies, refined particulars and lots of bespoke and in-built furnishings. The intention in addition to the temporary was to supply unpretentious, virtually minimalistic modern residing, striving for simplicity whereas providing a range of environment and expertise.

The primary welcome is simply the clear architectural area itself full of daylight, whereas on the second look, the inside affords moments of shock and discovery – like an introduction chocolate calendar, the place opening some doorways leads every time to a distinct style or temper, right here a brand new materiality could be revealed – like a darkish veneer wardrobe, a brass-clad bar or an entire purple powder room.

The structure of the house is split into three zones in keeping with their use and intimacy. The primary residing space instantly related with an entry hallway represents the “social” zone. It’s conceived as a light-weight open area with massive home windows alongside the road facade, offering a relaxed feeling with tender edges and hues.

On one facet it’s outlined by a furnishings wall with a hearth, bookshelf, a hidden TV and bar, behind which the area continues to an workplace. On the opposite facet it follows right into a kitchen nook separated by a glass partition with sliding doorways.

A black kitchen counter creates a counterpart to the hearth cladding, whereas a wood counter makes a twin brother to the big bespoke eating desk. The “non-public” zone with bedrooms is situated on the rear façade and has a extra intimate character. The third “threshold” zone lies in between these two and consists of corridors and bogs, every with a definite character.

A darkish gray hall results in visitor and youngsters bedrooms and to a blue visitor toilet, that can be accessible by way of from the workplace. The color of the corridors continues into bedrooms, integrating doorways and in-built closets. In the main bedroom it has a lighter gray tone and wraps a lot of the bed room with a wall cladding and an adjoining walk-in closet.

The grasp toilet has a light-weight beige temper and enjoys daylight by way of a translucent glazing to the closet. The undertaking performs with number of supplies and colors and their (typically daring) that create particular interrelationships and improve the range of expertise.

The stable wooden ground of dyed oak runs by way of all residing areas as a unifying tender texture. Its French sample is sustained within the stone ground within the kitchen with custom-cut stone tiles.

The inside options altogether six completely different sorts of stones (4 varieties of marble, black granite and purple travertine) and in addition a valuable root veneer and brass as particular accents. The inside consists of many bespoke parts, like all in-built furnishings together with washbasins, window sills, the kitchen, the big eating desk and small side-tables manufactured from the stone leftovers.

We additionally invited Studio Dechem to collaborate on the lighting of the residing space which resulted right into a bespoke set of lights they designed and produced – floor lights above the couch, suspended lights above the eating desk, a brass bar above the kitchen counter and wall fixtures within the hallway, plus just a little glass cupboard deal with because the icing on the cake.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments